«Ξαφνικός Θάνατος» για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Επικαιρότητα

«Ξαφνικός Θάνατος» για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Οι πάνω από 200 αιτήσεις ημερησίως για συστήματα Net Metering πυροδότησαν την απόφαση

Στις 15 Μαΐου 2024 σταματάει το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη” και μαζί εγκαταλείπεται το μοντέλο net metering του ενεργειακού συμψηφισμού.

Πάνω από 200 αιτήσεις ημερησίως για συστήματα net-metering πυροδότησαν την αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά για πρόωρη κατάργηση του προγράμματος pv-stegi, γεγονός που πλέον προσδιορίζεται χρονικά για τις 15 Μαΐου 2024. Σημειώνεται ότι η σχετική συζήτηση, έχει εκκινήσει ήδη από τις αρχές Μαρτίου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνέχεια και των επικρίσεων της Κομισιόν για το θέμα, να εκδηλώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στο κλείσιμο του επιδοτούμενου προγράμματος αρκετά πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου. Εν τέλει, όπως προκύπτει από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Δευτέρα 9 Απριλίου, οι «τίτλοι τέλους» πέφτουν στις 15 Μαΐου οριστικά και αμετάκλητα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ με την ψήφιση του νομοσχεδίου και επομένως οι νέες αιτήσεις για συστήματα αυτοπαραγωγής θα υποβάλλονται υπό το καθεστώς net-billing, εκτός αν πρόκειται για οικιακά που θα διατηρηθεί το «παράθυρο» του net-metering μέχρι βέβαια τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , αυτή την στιγμή, οι αιτήσεις για συστήματα net-metering που εκκρεμούν στο ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση στο δίκτυο υπολογίζονται σε 22.000 εκ των οποίων οι 12.000 έγιναν μέσω του προγράμματος pvstegi και οι 10.000 χωρίς επιδότηση.